In Spanje is het Spaanse Menu del dia immens populair. En niet alleen bij de Spanjaarden, maar ook bij toeristen. Maar wat is het Spaanse Menu del Dia? Menu del día betekent “menu van de dag”. Het is een vast menu dat meestal alleen doordeweeks tijdens de lunch wordt aangeboden in restaurants en eetgelegenheden in het hele land. Het menu del día bestaat meestal uit drie gangen: een voorgerecht (primer plato), een hoofdgerecht (segundo plato) en een nagerecht (postre) en dat tegen een betaalbare prijs. Daarnaast is er vaak ook brood, water en een drankje zoals wijn, bier of frisdrank inbegrepen. Sommige menu’s kunnen ook koffie of thee aanbieden na de maaltijd.

Waar bestaat het Menu del dia uit?

Hoewel het een vast menu is, bieden de meeste restaurants verschillende opties om uit te kiezen voor elk gerecht. Het voorgerecht kan bestaan uit salades, soepen, pasta’s of kleine tapas. Voor het hoofdgerecht heb je meestal keuze uit verschillende  vlees, vis en vegetarische opties. Bij de hoofdgerechten kun je dan vaak ook kiezen uit bijgerechten als aardappelen, rijst of groenten. Het nagerecht varieert van fruit en yoghurt tot traditionele zoetigheden zoals flan, arroz con leche (rijstpap) of natillas (custard).

Het menu del día is over het algemeen betaalbaar en biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding. De prijzen variëren afhankelijk van de locatie, het type restaurant en de stad waarin je je bevindt, maar gemiddeld kun je verwachten dat het tussen de 10 en 20 euro per persoon kost. De meeste restaurants bieden het menú del dia alleen tijdens de lunchuren aan en vaak ook alleen doordeweeks. Sommige restaurants hebben ook in het weekend een menu del dia, maar deze is vaak wel duurder.

Voordelen Menu del dia

Het bestellen van een Menu del Día heeft verschillende voordelen. Ten eerste krijg je een volledige maaltijd tegen een redelijke prijs. Bovendien is het een geweldige manier om lokale gerechten te proberen, omdat het menu vaak regionale specialiteiten omvat. Daarnaast kan het een snelle en efficiënte optie zijn, vooral als je beperkte tijd hebt tijdens je reis, tijdens de Costa Brava Cup bijvoorbeeld. Het Menu del Día is een geweldige manier om te genieten van een smaakvolle en voedzame maaltijd in Spanje, terwijl je tegelijkertijd waarde krijgt voor je geld. Dus de volgende keer dat je een Spaans restaurant bezoekt tijdens de lunchuren, overweeg dan zeker om het Menu del Día te proberen en laat je verrassen door de culinaire hoogstandjes die het te bieden heeft. ¡Buen provecho!