Spanje, waar je altijd te vroeg aan tafel zit

Spanje, waar je altijd te vroeg aan tafel zit. Waarom eten ze zo laat in Spanje? 

Ben je wel eens in Spanje geweest en viel het je op dat je honger hebt terwijl de Spanjaarden nog lang geen aanstalten maken om te gaan eten? Waar wij in Nederland tussen 12:00 en 13:00 uur lunchen en om 18:00 uur met een bord pasta voor de tv zitten, beginnen de Spanjaarden pas tussen 14:00 en 16:00 uur met hun lunch en schuiven ze pas rond 21:00 uur aan voor het avondeten. Maar waarom in hemelsnaam zo laat?

Een stukje geschiedenis, met een uurtje tijdsverschil

De reden waarom Spanjaarden zo laat eten, heeft alles te maken met… de klok. En we gaan even terug in de tijd – naar 1942 om precies te zijn. Tot dat jaar had Spanje dezelfde tijd als Engeland en Portugal, oftewel GMT +0:00. Maar toen besloot dictator Francisco Franco tijdens de Tweede Wereldoorlog om de klok één uur vooruit te zetten, zodat Spanje mooi in sync was met Mussolini’s Italië en Hitlers Duitsland. De gevolgen? In de winter loopt Spanje nu één uur voor op de zonnetijd en in de zomer zelfs twee uur. Dit is niet per se ideaal voor je biologische klok, maar goed, de Spanjaarden zijn inmiddels gewend aan die rare tijdsverschillen.

Werken tot ’s avonds laat: Een dagritme als geen ander

Maar het blijft niet bij de tijd op de klok. De werkdag in Spanje begint vaak pas tussen 09:00 en 10:00 uur, en eindigt dan pas rond 21:00 uur of zelfs 22:00 uur. Het lijkt wel alsof ze daar nooit klaar zijn! En dat heeft natuurlijk invloed op de eettijden. Als je werkdag zo lang duurt, schuift alles naar achtere, inclusief de lunch en het avondeten. Het is heel normaal om kinderen om 22:00 uur nog buiten te zien spelen. En Spanjaarden gaan vaak pas na middernacht naar bed. In de oude tijd werd die late levensstijl gecompenseerd met een welverdiende siësta tussen de middag, maar dat is tegenwoordig steeds minder het geval.

Waarom blijven ze zo laat eten?

Dat de Spanjaarden zo laat eten heeft z’n voordelen, maar ook z’n nadelen. Er is namelijk een groeiende discussie over de gezondheidsrisico’s van zo laat eten. Het lijkt erop dat je niet direct lekker slaapt na een avondmaaltijd om 22:00 uur, en dat het moeilijker wordt om ’s ochtends vroeg uit bed te komen. De oplossing? De tijd weer gelijk trekken met Portugal en Engeland, zeggen sommigen. Maar tot nu toe is dat vooral een gespreksonderwerp in de politiek en niet iets wat daadwerkelijk in de praktijk is gebracht. Dus, voor nu blijven de Spanjaarden lekker op hun eigen tijd.

En jij? Aanpassen of niet?

Als toerist kan het best lastig zijn om je aan die Spaanse eettijden aan te passen. Zeker als je ’s middags om 13:00 uur al begint te rammelen van de honger en je om 18:00 uur al met je mes en vork klaar zit voor het diner. Maar geen zorgen, tijdens de Costa Brava Cup hoef je je niet druk te maken over die late eettijden. Je kunt gewoon volgens de Nederlandse tijden eten, al moet je wel even iets beter zoeken naar een restaurant dat z’n keuken al zo vroeg opent. Maar hé, dat is een klein offer voor een weekend vol sport- en feestplezier, toch?

Dus, de volgende keer dat je in Spanje bent en het lijkt alsof iedereen vakantie aan het vieren is, terwijl jij al op je lunch wacht, weet je waarom! Zoek je tips voor de leukste en beste restaurants in Lloret de Mar, vraag de crew van Sporteventz ernaar of check onze website!