Voorheen was de herfst altijd een vrij natte periode in Catalonië. Echter is er sinds het najaar van 2020 bijna geen neerslag meer gevallen. Dit heeft voor de ergste droogte in 110 jaar gezorgd. Deze droogte veroorzaakt niet alleen ernstige problemen voor de inwoners van Catalonië. Ook voor de economie, industrie, natuur en het toerisme heeft het desastreuze gevolgen.

Noodtoestand

Vanaf april 2024 is dan ook de noodtoestand uitgeroepen. Dit betekent dat er allerlei waterrestricties ingevoerd zijn. In de meeste gemeentes wordt de waterdruk verlaagd, waardoor er minder water uit de kraan komt. Huishoudens mogen nog maar 100 liter water per dag per persoon verbruiken. Privé zwembaden mogen niet gevuld worden. De tuinen mogen niet meer gesproeid worden. Ook de wasstraten voor de auto’s zijn gesloten, wanneer ze geen recycling zuiveringssysteem hebben.

De industrie krijgt zware restricties opgelegd waardoor ze minder kunnen produceren. Het hardst wordt de landbouw getroffen, want door de droogte mislukken veel oogsten en 100% besproeien is verboden. De economie lijdt daar dan automatisch ook onder, want alle producten worden door de waterproblemen alleen maar duurder.

Water uit zee

Waar voorheen het grootste deel van de watervoorziening aan huishoudens uit de stuwdammen geleverd werd, komt het water inmiddels steeds vaker uit zee, wat eerst gezuiverd wordt door zuiveringsinstallaties. Omdat dit alleen voor drinkwater wordt gedaan, zagen de hoteliers van Lloret de Mar een groot probleem aankomen voor dit zomerseizoen.

Zij hebben daarom de handen ineengeslagen en gezamenlijk een mobiele zuiveringsinstallatie aangekocht welke op het strand van Lloret de Mar komt te staan. Hiermee kunnen alle zwembaden van de hotels en appartementen gevuld worden, zodat de toeristen deze zomer gewoon kunnen zwemmen bij hun hotel. Na dit nieuws hebben ook de hoteliers van het naastliggende toeristendorp Tossa de Mar zich aangesloten. Zodat ook zij deze zomer hun zwembaden kunnen vullen.

Mocht het weer zo’n extreem hete zomer worden dit jaar, dan kunnen de toeristen en dus ook alle deelnemers van de Costa Brava Volleybal Cup en de Costa Brava Voetbal Cup niet alleen in de zee afkoelen, maar ook in het zwembad van hun accommodatie. De enige echte oplossing voor de droogte in Catalonië is een periode van echte regen. De inwoners wachten hier met smart op, echter zullen de toeristen dit uiteraard liever niet meemaken.