Wanneer je meedoet aan het toernooi van de Costa Brava Cup van Sporteventz, dan kun je kiezen uit 2 niveaus bij zowel de dames als bij de heren. Er is namelijk een Primera en een Segunda liga. De Primera liga is voor de echt goede en serieuze voetballers, die voor de 3e helft komen, maar ook zeker om het toernooi te winnen. De Segunda Liga is meer voor de lagere klassen en voor de spelers die vooral uitblinken in de 3e helft. Bij Sporteventz wordt er dus op verschillende voetbal niveaus gespeeld.

In het normale voetbal zijn er natuurlijk veel meer verschillende niveaus opgedeeld in klassen en divisies. Er zijn 10 verschillende niveaus in Nederland waarin je kunt degraderen of promoveren na een competitie seizoen. Per klasse zijn er gemiddeld minimaal 15 clubs en dat komt uiteindelijk neer op ongeveer 2500 clubs in totaal.

Van hoog naar laag

De hoogste klasse is natuurlijk de Eredivisie, daarin komen 18 teams uit. Daarna komen de Eerste, Tweede en Derde divisie. Opvolgend komen de Hoofdklasse, Eerste, Tweede, Derde, Vierde en Vijfde klasse. Vanaf de Derde divisie worden de niveaus ook opgedeeld in Zaterdag en Zondag teams. Daarna wordt er vanaf de Eerste klasse ook onderscheid gemaakt in regio. Zo heb je de regio’s West I en II, Zuid I en II, Oost en Noord. De regio’s zijn natuurlijk afhankelijk van de plaats waar jouw voetbalclub staat.

Je kunt bijna wel zeggen, dat hoe lager het niveaus is, hoe meer teams er zijn. De competitie speel je daarom vrij wel altijd in jouw eigen regio, behalve als je in de hogere klassen speelt. Dit komt omdat er dan steeds minder teams op hetzelfde niveau in jouw regio spelen. Bij de jeugd onder de 21 wordt er geen onderscheid in niveau gemaakt, maar in leeftijd. Daarom worden de klassen bij de jeugd aangeduid met bijvoorbeeld MO18 of JO16. Dit betekend meiden onder 18 of jongens onder 16.

Zodra je internationaal gaat spelen zal je nog weleens te maken krijgen met andere systemen. Bovenstaande niveaus zijn namelijk volgens het Nederlandse voetbalsysteem. In het buitenland hanteert iedereen zijn eigen systeemindeling.

Om het allemaal niet te ingewikkeld te maken hanteren we tijdens het toernooi van de Costa Brava Cup het systeem van 2 niveaus, de Primera en de Segunda. Beide niveaus zijn er voor zowel de heren als de dames teams. Op onze website leggen we alles uit over de Costa Brava Cup en de spelregels van het toernooi. Wil je meer weten klik dan op de volgende link: www.sporteventz.nl/spelregels-en-gedragsafspraken/