In de meeste landen is voetbal de grootste, populairste en bekendste sport. Iedereen kent wel iemand die voetbalt of die van voetbal houdt. Zodra er een EK of WK wedstrijd gespeeld wordt zit iedereen massaal voor de tv. Zelfs de mensen die normaal nooit naar voetbal kijken gaan er dan voor zitten. Naarmate het Nederlandse elftal verder komt stijgt het enthousiasme onder de voetbal kijkende Nederlanders. Voetbal is dan ook niet meer weg te denken als sport. Er zijn ruim 1,2 miljoen Nederlanders, die wekelijks op het voetbalveld staan. Dat geeft al aan, dat deze sport ontzettend populair is. En vaak begint deze liefde voor voetbal al vanaf dat kinderen net kunnen lopen. Sporteventz dook voor dit blog in de voetbal geschiedenis.

Het is dan ook niet gek, dat Sporteventz begonnen is met toernooien voor voetballers. De markt is groot, de liefde voor voetbal is groot en daardoor is het plezier ook groot. Sporteventz organiseert sinds 2015 de Costa Brava Cup. Deze Costa Brava Cup is onder veel amateur voetballers al een begrip en het doel van Sporteventz is om de Costa Brava Cup onder alle voetballers een begrip te maken. Want wie wil nou niet meedoen met het gezelligste toernooi in Spanje.

Oorsprong van het voetbal

Sporteventz mag dan in 2015 begonnen zijn met voetballen, het voetbal spel bestaat natuurlijk al veel langer. Omdat het voetbal wereldwijd gespeeld wordt, claimen meerdere landen ook de oorsprong van het voetbal. Wat in ieder geval wel vaststaat is, dat het voetbal zoals het nu gespeeld wordt ongeveer 150 jaar geleden in Groot-Brittannië is ontstaan. Op de Engelse kostscholen en universiteiten werd het door de studenten gespeeld. Maar op elke universiteit werden andere spelregels gehanteerd. Dit was lastig als de studenten tegen studenten van andere scholen moesten spelen. In 1848 heeft een groep studenten in Cambridge de regels op papier gezet. Deze deelden ze met de andere scholen en ondanks dat niet iedereen het er mee eens was ontstond zo wel het voetbal van nu.

Ver voor het voetbal wat we nu kennen werd het in eerst in verschillende varianten gespeeld. 2000 Jaar geleden speelden ze in China bijvoorbeeld met een gevulde pens van een koe en noemden dit Schop bal. De Grieken en Romeinen speelden voetbal, maar volgens hun regels mocht je de bal ook met de handen aanraken. In Engeland speelden ze 400 jaar geleden al voetbal maar niet op een veld. De spelers van het ene dorp speelden tegen een ander dorp en het was de bedoeling dat de bal uiteindelijk in jouw eigen dorp terecht kwam.

Costa Brava Cup

En zo zijn er natuurlijk nog heel veel varianten op te noemen over hoe het voetbal in verschillende landen vroeger werd gespeeld. Tegenwoordig hanteert de hele wereld dezelfde regels. Tijdens de Costa Brava Cup worden ook de normale regels gehanteerd met een paar uitzonderingen. Zo wordt er niet 11×11 gespeeld maar 7×7. Ook duren de wedstrijden maar 15 minuten ipv 90 minuten. De reden hiervoor zal wel duidelijk zijn. Vanwege het hoge feestgehalte tijdens de Costa Brava Cup is het uithoudingsvermogen van de spelers natuurlijk niet zoals ze deze thuis gewend zijn. Wil je alle spelregels van de Costa Brava Cup rustig doornemen, ga dan naar : https://www.sporteventz.nl/spelregels-en-gedragsafspraken/

Al met al blijft het onduidelijk waar het voetbal nu werkelijk vandaan komt en sinds wanneer het wordt gespeeld. Het feit blijft dat het inmiddels al jaren lang de populairste sport ter wereld is en dat deze sport ook nog wel jaren lang populair zal blijven.