De Cups staan voor een sportief, amicaal, veilig en gezellig evenement. Uiteraard streeft de organisatie ernaar dat alles goed verloopt. In dit document vind je de toernooi spelregels. Meer informatie over veiligheid en gedrag rondom het toernooi is te vinden in de algemene voorwaarden.
Het toernooi en de toernooiregels
* Tijdens de Costa Brava Cups speel je op de natuurgrasvelden van Soccerland Catalunya (voorheen TopTen Sports) in Tordera. Het vervoer van en naar het sportcomplex wordt door Sporteventz geregeld.
* Op de toernooilocaties zijn kleedruimtes en douches aanwezig.
* Er is een bar & restaurant mocht je dorst of trek krijgen. Betalen kan alleen met de Sporteventz muntjes, pinnen is niet mogelijk, dus zorg dat je geld bij je hebt.
* Je speelt 7 tegen 7 op een half voetbalveld met kleinere goals. Er mag onbeperkt gewisseld worden. Een gewisselde speler mag later in de wedstrijd weer invallen.
* Je speelt 15 minuten per wedstrijd. Er wordt niet gewisseld van helft. Er geldt geen blessuretijd. De klok en dus het speelschema loopt automatisch door. Bij het afgaan van de zoemer starten de wedstrijden en bij de volgende zoemer is het einde wedstrijd. Het spel ligt dan direct stil. In de meeste gevallen zitten er 5 minuten tussen de wedstrijden. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om je tijdig te melden bij het speelveld. Niet op komen dagen of meer dan 1 minuut te laat aankomen betekent een reglementaire 3-0 nederlaag voor jouw team. Je toernooirooster ontvang je op voorhand, hier staan de tijden en veldnummers op vermeld.
* Scheidsrechters worden door de organisatie afgevaardigd, maar er kan ook ene beroep gedaan worden aan de deelnemende teams om hierin te helpen. De arbitrage wordt verwerkt in het toernooischema. Controleer dit goed! Als je team staat ingepland om te fluiten, dan bepaal je onderling wie er fluit. Kom je niet opdagen voor het fluiten of kom je meer dan 1 minuut te laat, dan krijgt je team een aftrek van 3 punten en je geeft beide teams een rondje bij de bar die avond. De scheidsrechters ontvangen een fluit en een rode en gele kaart. Heb je gefloten? Geef dan na de wedstrijd direct de score door aan een crew lid van de CBC. Er staat altijd iemand van de crew dichtbij het veld.
* Buitenspel bestaat vandaag niet en strafschoppen worden genomen vanaf 8 meter.
* Slidings maken mag, mits dit geen blessuregevaar oplevert voor jezelf of andere spelers. Houdt altijd in je achterhoofd, dat de wedstrijd en het toernooi draait om sportiviteit en niet rivaliteit.
* Indien 2 teams in dezelfde kleur tegen elkaar spelen zijn er hesjes beschikbaar. Deze hesjes kan je bij de crew op het veld verkrijgen. Het uitspelende team speelt in dit geval met de hesjes aan.
* Het uitspelende team start de aftrap. De scheidsrechter bepaalt jouw speelhelft.
* Voor de poulefases geldt: Winst = 3 punten, gelijkspel = 1 punt, verlies = 0 punten.
* Bij gelijke stand in de poule geldt het doelsaldo als zwaarst. Is deze gelijk dan gelden het aantal gescoorde doelpunten/punten het zwaarst. Als dit ook een gelijkspel is dan geldt het onderlinge resultaat. Staan de teams dan nog gelijk, dan komt er een penalty shoot out (zie hieronder).
* Bij gelijke stand in de finale rondes brengen penalty’s de beslissing. Er wordt geloot wie er mag starten. Beide teams nemen 3 strafschoppen, het team met de meeste goals wint. Bij gelijke stand na 3 penalty’s nemen beide teams een gelijk aantal penalty’s net zolang een team de penalty mist.
* Heb je een blessure opgelopen? Er is een eerstehulppost aanwezig op het complex.
* Ontvang je een gele kaart? Dan mag je 2 minuten niet meer spelen. Er mag wel een wisselspeler het veld in voor jou. Ontvang je een rode kaart, dan verlaat je het veld definitief. Er mag dan geen vervanging het veld in en je mag niet meer spelen. Bij een ‘doodsschop’ word je verwijderd uit het toernooi en geweerd bij de overige activiteiten.
* Je schoenen mogen geen aluminium noppen of stalen neuzen hebben. Heb je dat wel, dan mag je niet meedoen zolang je geen ander schoeisel hebt geregeld.
* Verder gelden de normale KNVB- spelregels voor overige zaken.
* In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijd- of toernooileiding.
* Eten en drinken koop je aan de bar en mag overal genuttigd worden, behalve tijdens een wedstrijd. Een verzoek van de organisatie is echter wel om afval zelf te deponeren in de afvalbakken. Laat dit niet liggen op en bij de velden.