De Cups staan voor een sportief, amicaal, veilig en gezellig evenement. Uiteraard streeft de organisatie ernaar dat alles goed verloopt. In dit document vind je de toernooi spelregels. Meer informatie over veiligheid en gedrag rondom het toernooi is te vinden in de algemene voorwaarden.
Het toernooi
- Tijdens de Costa Brava Volleybal Cup speel je op natuurgras. Mochten de weersomstandigheden daarom vragen, dan kan Sporteventz de speeldagen naar een ander moment / ander tijdstip in het weekend verplaatsen of anders naar binnen in een sporthal verplaatsen. Mocht het toernooi buiten Lloret de Mar gespeeld worden, dan zorgt Sporteventz voor het vervoer van en naar de sportvelden.
- Op de toernooilocatie zijn kleedruimtes en douches aanwezig. Laat geen waardevolle spullen achter in de kleedruimtes i.v.m. mogelijke diefstal. Sporteventz kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verloren of schade aan persoonlijke items.
- Je speelt 15 minuten per wedstrijd. Na elke 5 punten wordt er gewisseld van helft. De klok en dus het speelschema loopt automatisch door. Bij het afgaan van de zoemer starten de wedstrijden en bij de volgende zoemer is het einde wedstrijd en begint direct de volgende wedstrijd. De volgende spelende teams moeten dus voor die tijd al klaar staan. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om je tijdig te melden bij het speelveld. Niet op komen dagen of meer dan 1 minuut te laat aankomen betekent een reglementaire nederlaag voor jouw team. Je toernooirooster ontvang je op voorhand, hier staan de tijden en veldnummers op vermeld.
- Als team moet je een scheidsrechter en een puntenteller aanleveren bij verschillende wedstrijden. Op het wedstrijdschema staat aangegeven wanneer er iemand uit jouw team moet fluiten of moet tellen. Controleer dit goed! Als je team staat ingepland als scheidsrechter, dan bepaal je onderling wie dat is. Kom je niet opdagen voor het fluiten of kom je meer dan 1 minuut te laat, dan krijgt je team een aftrek van 2 punten en je geeft beide teams een rondje bij de bar die avond. Als je scheidsrechter bent geweest, lever dan direct na de wedstrijd het `scheidsrechtersbriefje´ en het fluitje in bij een crew lid van Sporteventz die het dichtst bij jouw veld staat. Er staat altijd iemand van de crew dicht bij het speelveld.
- Na de poulewedstrijden worden de kwart/halve finales berekend aan de hand van winst en verliespunten.
- De teamcaptains van elk team zijn verantwoordelijk voor het op de hoogte brengen van dit spelreglement aan alle leden van zijn of haar team. Deelname aan de Costa Brava Volleybal Cup betekend automatisch dat het gehele team akkoord gaat met het spelreglement.
- De poule rondes, de kwart- en halve finale worden op basis van tijd gespeeld. De finale is 1 set tot 25 punten met minimaal 2 punten verschil.
- In situaties waarin het reglement niet voorziet, dan beslist de organisatie van Sporteventz. Hierin zijn de reglementen van de Nederlandse Volleybal Bond leidend.
- Heb je een blessure opgelopen? Er is een eerstehulppost aanwezig op het complex.
- Eten en drinken mag overal genuttigd worden, behalve tijdens een wedstrijd en op het speelveld. Een dringend verzoek van de organisatie is echter wel om afval zelf te deponeren in de afvalbakken. Laat dit niet liggen op en bij de velden.
- Naast de bekers voor de winnaars is er de sportiviteitsprijs en de gezelligheidsprijs. De winnaar wordt bepaald op basis van gezelligheid en sportiviteit, maar uiteraard ook op het consumptieverbruik.
De toernooiregels
- Je mag alleen onderhands opslaan tijdens de poule rondes. Bovenhands opslaan mag na de poule rondes.
- Een speler mag de bal niet 2x keer na elkaar aanraken, behalve bij het blokkeren.
- Elk team mag maximaal 3x balcontact achter elkaar hebben, waarbij de blokkering niet als balcontact telt.
- De spelers mogen het net niet raken, zowel de randen als het net zelf niet.
- Het is fout als een speler onder het net dringt in de ruimte van de tegenstander en de speler de tegenstander hindert. Het is ook fout als de voet(en) van een speler over de middenlijn komen, dus de speelhelft van de tegenstander raken.
- Zodra een team een punt scoort krijgt dat team ook het recht van opslaan.
- Een speler mag niet direct blokkeren wanneer iemand serveert.
- Je speelt 6 tegen 6. Er mag onbeperkt gewisseld worden. Er mag na elk `nieuw´ punt gewisseld worden. Een gewisselde speler mag later in de wedstrijd weer invallen.
- In alle gevallen beslist de scheidsrechter. Zijn of haar aanwijzingen dienen te worden opgevolgd.
Punten scoren
- IN: de bal komt op de grond in de speelhelft van de tegenstander.
- UIT: de bal komt na een aanval door de tegenstander op de grond buiten het speelveld.
- TOUCHÉ: de bal is na een eigen aanval uit, maar als laatste nog aangeraakt door de tegenstander.
- NETFOUT: een tegenstander raakt het net aan de boven- of onderzijde aan.
- DUBBEL: de speler mag de bal niet twee keer achter elkaar aanraken. Een blokkering telt niet mee als aanraking. De speler mag de bal wel twee keer aanraken als er tussen de 1ste en 2de aanraking een andere speler de bal heeft aangeraakt.
- VIERMAAL: de bal mag maar maximaal drie keer aangeraakt worden, dus viermaal spelen levert een punt voor de tegenpartij op.
- GEDRAGEN BAL: (dragen, tillen, liften, kleven) een speler raakt de bal en te lange tijd.
- SERVICE FOUT: de service wordt niet in het veld van de tegenpartij gespeeld of de bal raakt eerst een object anders dan de netrand en komt dan in het veld van de tegenstander. Als de speler die opslaat langer wacht dan 8 seconden dan is dat ook een punt voor de tegenpartij.
- GESTOLEN BAL: de bal wordt op jouw speelhelft gespeeld (meestal getipt) door een speler uit het andere team voor of tijdens de set-up terwijl de bal nog net niet over het net is geweest.