Sporteventz en zaalvoetbal gaan ook prima samen. Ook al wordt de Costa Brava Cup op gras gespeeld zijn alle zaalvoetballers natuurlijk ook van harte welkom. Elk jaar doen er steeds meer zaalvoetballers mee met de Costa Brava Cup. En waarom niet, uiteindelijk draait de Costa Brava Cup natuurlijk voornamelijk om de grootste 3e helft in Spanje, gezelligheid en een sportief potje voetbal. Dus de zaalvoetballers spelen op gras.

Zaalvoetbal is de grootste zaalsport van Nederland. Het wordt ook wel futsal genoemd. Dat woord is afgeleid vanuit het Spaans. In het Spaans heeft voetbal namelijk ‘futbol’ en zaal is ‘sala’. En dat maakt samen futsal. Het zaalvoetbal wordt in een sporthal gespeeld met een plofbal. Deze bal is en maatje kleiner, dan bij het buitenvoetbal en stuitert bijna niet. Waar het grasvoetbal 11 tegen 11 wordt gespeeld wordt er in de zaal 5 tegen 5 gespeeld. Een voetbalmatch duurt twee keer dertig minuten.

Zaalvoetbal regels

De regels van het zaalvoetbal wijken een beetje af van het grasvoetbal. Zo is er geen buitenspel regel en wordt de bal niet ingegooid maar altijd ingetrapt. Twee keer terugspelen op de keeper is niet toegestaan en de keeper mag maar 4 seconden de bal in bezit hebben. Als een speler een rode kaart krijgt wordt de speler direct verwijderd en moet de zaal verlaten. Het team kan pas na 5 minuten weer aangevuld worden met een nieuwe speler of wanneer het andere team scoort. Er is geen maximum aantal wissels wat je in mag zetten tijdens het zaalvoetbal.

Tijdens de Costa Brava Cup wordt een combinatie van gras- en zaalvoetbal regels gehanteerd. Daarom maakt het niet uit voor de Costa Brava Cup of je nu normaal op gras speelt of in de zaal. Voor de exacte regels tijdens de Costa Brava Cup kun je kijken bij: https://www.sporteventz.nl/spelregels-en-gedragsafspraken/. Dus zowel de veldspelers als de zaalvoetballers spelen op gras.

Geschiedenis

Het zaalvoetbal ontstond in de jaren 30 in Argentinië en kwam in de jaren zestig naar Nederland. Vanaf 1968 werd het zaalvoetbal onderdeel van de KNVB. Sinds seizoen 2012-2013 kent Nederland 3 landelijke competitie niveaus binnen het zaalvoetbal. De hoogste competitie is de eredivisie net als bij het grasvoetbal. Onder de eredivisie zitten twee Eerste Divisies. Onder elke Eerste Divisie staan vervolgens drie Topklassen. In 2014-2015 werd de eredivisie vrouwen toegevoegd. Regionaal zijn er 6 KNVB districten opgedeeld in vijf tot acht competitie niveaus, de hoogste klasse op regionaal gebied is de Hoofdklasse. Daarop volgen de eerste tot en met de zevende klasse.