Dit blog gaat over wanneer voetbal naar NL kwam, dus de Nederlandse voetbal geschiedenis. In een eerder blog schreven we al over de wereld voetbalgeschiedenis, maar wanneer speelden de eerste mensen in Nederland voetbal? Sporthistorici dachten altijd dat de allereerste voetbal in Nederland in Haarlem rolde in de winter van 1879-1880. Maar later bleek dat dit al 25 jaar eerder was. In Nederland werd namelijk al in 1854 een balletje getrapt in Veur bij Leidschendam. Daar stond de kostschool Noorthey waar in eerste instantie alleen turnen en gymnastiek als sport beoefend kon worden. Tot er in dat jaar Engelse leraren naar de kostschool kwamen om les te geven en zij namen de Engelse sport mee.

Noorthey was dé kostschool van Nederland met kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud en allemaal waren ze van adel, zonen van bankiers of van rijke kooplieden. Na de kostschool wilden de jongens blijven voetballen en zo werden er in de steden waar ze woonden voetbalclubs opgericht. De eerste club die opgericht werd was die in Haarlem in 1879. Deze club heette de Haarlemse Football Club. De Nederlandse Voetbal en Atheliekbond werd vervolgens op 8 december 1889 opgericht. Dit was de voorloper van de huidige KNVB. 6 Jaar later behartigde deze bond alleen nog maar de belangen van de voetballers en werd de naam veranderd in Nederlandse Voetbalbond. In 1904 sloot de bond zich, als een van de oprichters, aan bij de FIFA.

Profvoetbal

Al in 1937 vertrok de eerste Nederlandse voetballer naar het buitenland om daar profvoetballer te worden. Deze eerste Nederlandse voetballer in het buitenland was Bep Bakhuijs. Hij verhuisde in 1937 naar Frankrijk om bij FC Metz in het betaald voetbal te gaan spelen. In diezelfde periode wilden verschillende mensen het betaalde voetbal ook in Nederland introduceren, maar de KNVB hield dat tegen. Toen de oorlog voorbij was, klonken er steeds meer geluiden, dat het betaald voetbal in Nederland ingevoerd moest worden. De KNVB bleef dit afhouden en ging zelfs zover om iedereen te diskwalificeren die zich liet belonen voor het voetbalspel. De KNVB manoeuvreerde zichzelf hiermee in een onmogelijke positie. Er kwamen namelijk steeds meer voorstanders voor betaald voetbal.

KNVB

Uiteindelijk kon het dan ook niet meer uitblijven. Het jaar 1954 werd belangrijk in de Nederlandse voetbal geschiedenis, want dit werd het jaar waarin de NBVB (Nederlandse Beroepsvoetbalbond) opgericht. Veel voetbalclubs zetten de KNVB het ‘mes op de keel’ om de koers te wijzigen. De KNVB kon niet anders meer dan akkoord gaan met betaald voetbal in ons land. De NBVB ging op in de KNVB en het betaalde voetbal in Nederland was een feit. Het betaalde voetbal was voor de hoogste competitie, de Eredivisie. Deze startte in 1956 en vanaf het begin hebben Ajax, PSV en Feyenoord hier onafgebroken in gespeeld. In 1954 was de bond ook een van de oprichters van de UEFA.

Tegenwoordig is het veldvoetbal bij de mannen nog steeds het populairst, maar het vrouwenvoetbal is sterk in opkomst. En sinds 2007 is er ook een eredivisie voor vrouwen. Dat het vrouwenvoetbal steeds populairder wordt zien we bij Sporteventz ook. Waar voorheen de aanvragen voor teamtrips en de Costa Brava Cup voornamelijk van mannenteams kwamen melden zich nu ook steeds meer vrouwenteams aan. Bij de laatste Costa Brava Cup was de verhouding zelfs al 60-40 procent. Dat zien we natuurlijk graag, want ook de 3e helft is veel gezelliger met mannen en vrouwen samen. Voor al onze toernooien en teamtrips kun je verder kijken op onze website www.sporteventz.nl. In de menubalk kun je zelf navigeren naar het toernooi of de teamtrip naar keuze.

www.knvb.nl