De toernooien van Sporteventz worden allemaal in Lloret de Mar aan de Costa Brava gehouden. En de meeste activiteiten vinden ook plaats in Lloret de Mar. Maar waarom Lloret de Mar, waarom heeft Sporteventz voor deze bestemming gekozen?

Dat is heel simpel. Lloret de Mar heeft namelijk ontzettend veel te bieden. De bestemming staat vooral bekend om het stapwalhalla voor jongeren in de zomer, maar dit vakantiedorp biedt zoveel meer. Vanwege de populariteit onder jongeren is het aanbod qua nachtleven groots. Dus dat is voor het dag- en avondprogramma van de Costa Brava Cups natuurlijk mooi meegenomen, zo zijn er veel opties voor een gevarieerd programma. Daarnaast is er ook een heel gezellig centrum met vele winkels. Maar ook talloze restaurants waar je lekker kunt eten voor Spaanse prijzen. En meerdere strandtenten met heerlijke cocktails. Kom je voor het strand, dan kun je kiezen uit 2 grote stranden of verschillende prachtige baaitjes.

Geschiedenis

Was Lloret de Mar altijd al een toeristenbestemming? Nee natuurlijk niet, deze bestemming heeft een interessante geschiedenis. Zo begon het als klein boerendorpje met huisjes vooral in het binnenland. Dat verklaart ook dat de Sant Romà kerk zo ver van het centrum af ligt. Langzaamaan verhuisden de families toch meer richting de kust. Dit omdat de Sant Joan toren de families tegen piraten, Turken, Britten en Fransen kon beschermen. De bevolking aan de kust ging zich vooral met visserij en handel bezig houden. Deze handel werd steeds belangrijker en reikte zelfs tot in Italië. Doordat het centrum zich steeds meer verplaatste naar de kust werd er een nieuwe kerk gebouwd. De Iglesia Parroquial kerk was gereed in 1522 en werd regelmatig gebruikt als toevluchtsoord voor de bewoners bij de voortdurende piratenaanvallen.

In het midden van de 18e eeuw vertrokken verschillende vissers naar Spaans Amerika. Dit leidde tot een groei van de zeehandelsvloot. Vanaf dat moment werden er veel Catalaanse wijnen, oliën, textiel, hout, zout en meel naar met name Cuba, Uruguay en Argentinië verscheept. Een deel van de bevolking van werd hierdoor heel erg rijk. Zij investeerden hun geld vervolgens in de bouw van schepen of in de handel van goederen. Daarnaast bouwden ze grote huizen en gaven ze veel geld uit aan goede doelen. Lloret de Mar werd door de rijkdom voorzien van veel monumentale publieke gebouwen, fraaie pleinen en straten.

Tussen 1880 en 1920 verdween de handel met Amerika voor een groot deel en raakte Lloret de Mar geïsoleerd. Dit kwam doordat ze geen treinverbinding hadden in tegenstelling tot het naastgelegen dorpje Blanes. Hierdoor kon er ook geen industrie op gang komen. Maar omdat de bevolking wel groeide kwam begin 20e eeuw steeds meer landbouw in Lloret de Mar.

Toerisme

Aan het begin van de 20e eeuw begon er toerisme naar Lloret de Mar te komen, maar dit zakte ook weer snel in vanwege de Spaanse burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Pas in de jaren 50 kwam het toerisme weer terug op gang. In de jaren 60 en 70 werden in hoog tempo hotels en appartementencomplexen uit de grond gestampd om de steeds grotere toestroom van toeristen te kunnen opvangen.

Uiteindelijk werd Lloret de Mar vooral populair bij jongeren en kwamen er steeds meer horeca zaken bij zoals restaurants, kroegen en clubs. De laatste jaren is het gemeentehuis van Lloret de Mar zich heel erg op sporttoerisme aan het focussen. De faciliteiten worden steeds beter voor sporters en ook de hotels hebben steeds meer speciale sportfaciliteiten. En dat maakt Lloret de Mar tot een ideale bestemming voor de Costa Brava Cups. Volg ons op Instagram, zodat je op de hoogte wordt gehouden van alle ins en outs https://www.sporteventz.nl .