Ben je al eens in Spanje geweest? Dan is je vast opgevallen, dat de etenstijden in Spanje sterk afwijken van de tijden die we thuis gewend zijn. In de meeste Europese landen en zo ook in Nederland wordt er tussen 12:00 uur en 13:00 uur geluncht. En tussen 18:00 uur en 19:00 dineren de beste Europeanen. In Spanje merk je al snel dat de lunch tussen 14:00 uur en 16:00 uur wordt genuttigd en dat ze pas vanaf 21:00 uur het avondeten op tafel zetten. Waarom eten ze zo laat in Spanje?

De belangrijkste reden hiervoor heeft te maken met de tijd op de klok. En hiervoor moeten we een stukje de geschiedenis in naar 1942. Tot dat jaar hanteerde Spanje de GMT +0:00 tijd net als Engeland en Portugal. Daar is het op de klok altijd een uur eerder en tot 1942 liep Spanje hiermee gelijk. In 1942 gaf dictator Franscisco Franco midden in de Tweede Wereldoorlog het bevel om de klok een uur vooruit te zetten, zodat ze dezelfde tijd als Mussolini’s Italië en Hitlers Duitsland zou hebben. In de winter loopt Spanje daardoor één uur voor op de zonnetijd en in de zomer maximaal twee uur verschil.

Tijdsverschil

Dit tijdsverschil heeft niet alleen invloed op de etenstijd, maar ook op de werktijden. De werkdagen in Spanje beginnen meestal tussen 09:00 uur en 10:00 uur en eindigt tussen 21:00 uur en 22:00 uur. Dit is veel later, dan in de meeste Europese landen waar we onze werkdag vaak al voor 18:00 uur afsluiten. Dit heeft als logisch gevolg ook de late eettijden. En het gehele sociale leven wordt hiermee verlaat. Het is dan ook zeker niet ongewoon dat je in Spanje laat op de avond nog kinderen buiten ziet spelen. De Spanjaarden gaan ook veel later naar bed en niet alleen in het weekend. Vroeger werden deze slaapuren gecompenseerd tijdens de siësta tussen de middag, maar deze verdwijnt tegenwoordig steeds vaker uit het Spaanse leven.

De vraag: Waarom eten ze zo laat in Spanje is hiermee wel beantwoord. Maar de laatste jaren laait de discussie in de politiek wel steeds meer op om de tijd weer gelijk te trekken met Portugal en Engeland. Omdat ze zich ervan bewust zijn dat zo laat eten vlak voordat je naar bed gaat zorgt voor een slechtere slaap en het kost meer moeite om vroeg op te staan. Maar voorlopig blijft het bij een discussie en wordt er nog geen echte actie ondernomen.

Vind jij het lastig om je aan de Spaanse eettijden aan te passen als je in Spanje op vakantie bent? Tijdens de Costa Brava Cup hoef je je daar in ieder geval geen zorgen om te maken. Je kunt gewoon op de Nederlandse tijden eten al moet je voor het diner wel even zoeken naar een restaurant die de keuken al zo vroeg open heeft.