Sporteventz organiseert verschillende toernooien in Spanje. De keuze voor Spanje was erg makkelijk. Naast dat Spanje een land is met een heerlijk klimaat waar bijna het gehele jaar de zon schijnt heeft het ook een prettig leefklimaat. Waar Spanjaarden erg van kunnen genieten is van eten buiten de deur en dan vooral op een terrasje. Je ziet dan ook in alle seizoenen de terrassen vol zitten. De ene Spanjaard drinkt een kopje koffie met een croissantje. De ander geniet van zijn menuutje tijdens de lunch. En weer een ander gaat het liefst dineren. Het dineren gebeurd pas laat in de avond. Dus als je in Spanje op vakantie bent en klaar bent met eten, dan komen de Spanjaarden pas binnen. Eén van de bekendste Spaanse gerechten is natuurlijk de tapa.

De oorsprong van de tapas

Wat de oorsprong van de tapas is daar is niet iedereen het over eens. Maar wat zeker is, is dat het woord ‘tapa’ (enkelvoud) is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tapar’ (afdekken/bedekken). ‘Tapa’ is dan ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’. Daarom wordt er gedacht dat tapas ontstaan zijn uit een gewoonte om een drankje af te dekken met bijvoorbeeld een stukje brood of plakje ham. Dit om te voorkomen dat er insecten in het drankje zouden vliegen. Echter zeggen anderen dat het in de jaren 1500 is ontstaan tijdens het bewind van Keizer Karel V. Hij wilde niet dat zijn ruiters dronken op hun paarden reden, omdat ze overal stopten om een drankje te doen. Daarom beval hij dat de herbergen waar de ruiters dronken er ook iets te eten bij moesten geven.

Maar er is ook een verhaal over koning Alonso XIII die in een herberg een drankje bestelde en er een plakje ham over zijn glas lag. De ober legde uit dat ze dit deden om te voorkomen dat het zand wat de herberg binnen waaide in zijn drankje te terecht zou komen. Kortom wat de oorsprong ook is, het is of ontstaan door het afdekken van de drankjes of omdat de werklui zo ook wat te eten bij hun drinken namen.

Verschillende soorten tapas

Er zijn veel verschillende tapas op te noemen. Elke regio heeft zijn eigen favorieten. De tapas die je overal wel tegenkomt zijn de plakjes serranoham, verschillende olijven, gefrituurde inktvisringen (calamares), Spaanse kazen als de Manchego kaas, aardappelomelet (tortilla de patatas) en Spaanse gehaktballetjes (albondigas). In bijvoorbeeld het Baskenland kom je meer pintxos tegen. Dit zijn kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten, zoals vis, vlees of vegetarisch. Aan de Costa Brava kom je beide soorten tegen tegen. Er is keuze genoeg, dus vergeet niet om tijdens de Costa Brava Cup ook even langs te gaan bij een tapasbar om de echte Spaanse tapas te proeven. De crew van Sporteventz kan je de beste tips geven. Voor meer informatie over de crew van Sporteventz kun je naar onze website https://www.sporteventz.nl/over-ons.