Omdat de toernooien en teamtrips van Sporteventz zich vooral richten op de amateurvoetballers uit Nederland en België is het wel leuk om het amateurvoetbal in Nederland eens te vergelijken met het amateurvoetbal in Spanje waar de Costa Brava Cup toernooien van Sporteventz gehouden worden. Hoe doet het amateurvoetbal NL versus ES het? Het amateurvoetbal speelt namelijk zowel in Nederland als Spanje een  belangrijke rol. Het heeft een aanzienlijke populariteit in beide landen. Het is lastig te meten wat de exacte verschillen zijn tussen beide landen. Maar hieronder beschrijven we een paar verschillen, maar ook overeenkomsten.

Organisatie en structuur

In Nederland is het amateurvoetbal goed georganiseerd en gestructureerd, De KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) is verantwoordelijk voor het beheer en de regulering van zowel het profvoetbal als het amateurvoetbal. Het amateurvoetbal omvat verschillende niveaus, van lokaal recreatief voetbal tot regionale competities waarin teams kunnen promoveren of degraderen. In Spanje wordt het amateurvoetbal ook gereguleerd. Daar is de RFEF (Real Federation Española de Futbol verantwoordelijk voor het amateurvoetbal. Ook daar zijn er verschillende niveaus van amateurcompetities variërend van lokaal tot regionaal. In Spanje hebben ze wel te maken met verschillende autonome regio’s waardoor niet in elke regio alles hetzelfde is.

Het amateurvoetbal in Nederland is erg populair en dat is ook te zien aan het hoge aantal deelnemers. Veel Nederlanders, jong en oud, spelen in lokale amateurclubs en spelen competities op verschillende niveaus. Naast het sportieve aspect is ook het sociale aspect erg belangrijk. Ook in Spanje is de betrokkenheid bij het amateurvoetbal erg groot. In Spanje zijn het vooral de jongeren die spelen in lokale teams en competities.

Faciliteiten van het amateurvoetbal

Nederland staat bekend om zijn goede infrastructuur en faciliteiten voor het amateurvoetbal. Er zijn tal van goed onderhouden voetbalvelden en sportcomplexen verspreid over het hele land. Dat de populariteit van het amateurvoetbal in Nederland zo hoog blijft komt natuurlijk door de goede faciliteiten en het feit dat in elk dorp of stad wel een sportcomplex in de buurt is. Je hoeft dus nooit ver weg om te kunnen voetballen. In Spanje is dat iets anders. De infrastructuur is daar wel goed echter ligt de kwaliteit van de faciliteiten in handen van de autonome regio’s en daar kun je nog weleens grote verschillen zien. Over het algemeen zijn er wel voldoende voetbalvelden en sportcomplexen waar er gevoetbald kan worden.

Aantal amateurvoetbalclubs

In Nederland zijn er naar schatting meer dan 3.000 amateurvoetbalclubs. Deze clubs variëren in grootte, van kleine lokale teams tot grotere verenigingen met meerdere teams en jeugdafdelingen. Het Nederlandse amateurvoetbal heeft een brede basis en biedt veel mogelijkheden voor spelers van alle leeftijden en niveaus. In Spanje is het moeilijk om een exact aantal amateurvoetbalclubs te geven, omdat de structuur en organisatie van het amateurvoetbal kunnen verschillen tussen de autonome regio’s. Spanje heeft echter een uitgebreid netwerk van amateurvoetbalclubs, verspreid over het hele land. Er zijn lokale clubs op dorps- en stadsniveau, evenals regionale competities die verschillende niveaus van het amateurvoetbal bestrijken.

Het aantal amateurvoetbalclubs in Spanje is aanzienlijk, maar er is geen precies aantal beschikbaar vanwege de complexiteit en verscheidenheid van de organisatiestructuren op regionaal niveau.

Sociale impact

Eerder hadden we het al over het sociale aspect wat erg belangrijk is bij het amateurvoetbal. In Nederland speelt het amateurvoetbal een belangrijke rol in de verschillende gemeenschappen. Lokale voetbalclubs fungeren als ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen, vriendschappen sluiten en sociale banden versterken. In Spanje geld hetzelfde ook daar heeft het amateurvoetbal een sterke impact op de samenleving. De voetbalclubs zijn verankerd in de gemeenschap en brengt mensen samen.

Conclusie

De conclusie is dus dat het amateurvoetbal in zowel Nederland als Spanje erg populair is om verschillende redenen welke niet veel van elkaar verschillen. Beide landen hebben een grote deelnamegraad, een goede infrastructuur en een sterke gemeenschapsbetrokkenheid. Het is in beide landen een belangrijk onderdeel van de voetbalcultuur en draagt bij aan de passie en liefde voor de sport in beide landen.

Dat Sporteventz de voetbaltoernooien in Spanje organiseert is dan ook niet zo gek. Want in Nederland vind je de deelnemers en in Spanje de juiste faciliteiten samen met het mooie weer. Wil jij dat ook een proberen? Voetballen in het buitenland, Spanje om het verschil te proeven met wat je gewend bent in Nederland? Meld je dan aan voor dat te gekke weekend in juni op www.sporteventz.nl/costa-brava-cup. Heb je vragen? Kijk dan op onze website of stuur ons een Whatsapp of mail. Je kunt ons bereiken op 06-22049563 of info@sporteventz.nl. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op http://www.instagram.com/sporteventz.nl.