Tijdens de Costa Brava Cup wordt er natuurlijk ook menig biertje gedronken. De Spaanse barmedewerkers staan altijd versteld van de hoeveelheid bier die de Nederlanders op 1 avond kunnen drinken. Voor ons als organisatie kost het altijd behoorlijk wat overredingskracht om ze ervan te overtuigen, dat ze toch echt een paar extra fusten in moeten slaan voor een feestavond. En elke keer weer staan ze ervan te kijken, dat die extra fusten geen overbodige luxe blijken te zijn. En toch is alcohol, deel van de Spaanse cultuur.

De Spanjaarden doen er in het normale leven niet echt voor onder, alleen drinken ze niet alles binnen een paar uur, maar verspreid over de hele dag of week. Je kunt ze bijna marathon drinkers noemen. Waar we in Nederland toch wel de grens van 17:00 uur in de middag aanhouden, schuwen de Spanjaarden de alcohol niet voor 12 uur in de middag. Ze beginnen zelfs vaak al direct na het ontbijt. Het drinken van alcohol is in Spanje een natuurlijk en normaal onderdeel van een alledaagse dag. Wel is er voor elk drankje een specifiek moment en/of plaats.

Caña

Waar je in Nederland en België bij de bar verschillende soorten bier kunt bestellen hoef je dat in Spanje niet te verwachten. Bestel je gewoon een biertje aan de bar, dan krijg je een getapt biertje (una caña). Wil je liever een flesje, dan moet je dat bij de bestelling duidelijk zeggen. Bier is bij de Spanjaarden gedurende de hele dag wel normaal, maar meestal wordt er met de lunch mee begonnen. De Spanjaarden hebben de gewoonte om tussen de middag warm te eten en daarom zie je ook de welbekende lunch menuutjes. En bij dat warme eten hoort een glas bier of een gas wijn. Normaal gesproken is de zonsondergang het moment om van bier over te gaan op mix drankjes, de zogenaamde cubatas.

Cubata

Elke cocktail heeft een eigen naam, dat heeft een normaal mix drankje niet. Bestel je die, dan bestel je gewoon een gin-tonic, een Bacardi cola of een whisky cola. Spanjaarden noemen alle mix drankjes een cubata. In Nederland kun je gewoon een rum cola of een gin tonic bestellen. In Spanje bestel je het merk van de sterke drank met daarbij de frisdrank waarmee je het wilt mixen. De Spanjaarden willen bij het inschenken van de cubata ook echt zien, dat het juiste merk ingeschonken wordt. Na zonsondergang is het dus vooral tijd voor de verschillende cubatas. De Spaanse jongeren pakken het iets anders aan, omdat zij weinig te besteden hebben. Zij organiseren in het weekend de zogenoemde ‘botellons’ waar ze met vrienden bijvoorbeeld op een parkeerplaats of in en park afspreken en zelf de flessen drank meenemen.

Wijn

Spanje is natuurlijk ook bekend vanwege de vele Spaanse wijnen. Je kunt in Spanje prachtige wijnhuizen vinden vooral in speciale bekende wijn regio’s, zoals bijvoorbeeld La Rioja. Wijn wordt voornamelijk bij het avondeten genuttigd, maar ook wel tijdens de lunch. In Spanje kun je voor vrij weinig geld goede wijn kopen.

Tinto de verano & Sangria

De tinto de verano is zoals de naam al zegt een zomers drankje met rode wijn en een zoete citroen soda. Het drankje is zoet en verfrissende komt qua smaak dicht in de buurt van de bekende sangria. Alhoewel de sangria bekender is dan de tinto de verano wordt er in de Spaanse bar vaker het laatste besteld.

Nu ben je wat meer op de hoogte van het alcohol gebruik in Spanje en zie je dat alcohol deel van de Spaanse cultuur is. Dus doe je mee aan de Costa Brava Cup, dan kun je gerust een biertje bestellen aan de bar, de Spanjaarden doen dan gewoon met je mee.